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c. P-9.1, r. 5 

Regulation respecting liquor permits 

 

An Act respecting liquor permits 

 (R.S.Q., c. P-9.1, s. 114) 
 
 

DIVISION  I - INTERPRETATION 

 
1.  In this Regulation, unless the context indicates otherwise, the word “Act” means the Act 
respecting liquor permits (R.S.Q., c. P-9.1). 

 

Decision 83-08-05, s. 1. 

 

DIVISION  II -  APPLICATION FOR A PERMIT OR APPLICATION FOR AN 
AUTHORIZATION PRESCRIBED BY THE ACT 

 
2.  A person who wishes to submit an application for a permit or an application for an 
authorization shall do so on the appropriate form prescribed by the Régie des alcools, des courses 



  (2)    if the applicant is a Canadian citizen by naturalization, a written attestation by the 
Department of Immigration of Canada that he is a Canadian citizen by naturalization; 

 

  (3)    if the applicant is not a Canadian citizen, a sworn declaration stating that he has been 
resident in Québec for at least 1 year; 

 

  (4)    if the applicant is a legal person, the certificate of constitution as well as the form 
indicating the membership of the board of directors and a declaration filed with the enterprise 
registrar of any other name used in Québec. Where the legal person's name includes a term 
corresponding to a class of permit issued under the Act respecting liquor permits (R.S.Q., c. P-
9.1), that term shall correctly reflect the term used to designate the class of permit applied for; 

 

  (5)    if the applicant is a cooperative association or a cooperative agricultural association 
constituted under the cooperatives Act (R.S.Q., c. C-67.2), written proof of its formation issued 
by the competent authority; 

 

  (6)    where the applicant is a partnership or a natural person submits an application, a copy of 



3.1.  Where an application for a permit is submitted because of an increase in the number of 
persons who may be admitted at one time, as determined by the board, the person submitting the 
application shall attach to it a detailed plan of the room or terrace approved in accordance with 
subparagraph 7 of section 3 and showing the alterations that justify the application. 

 

O.C. 1118-92, s. 2. 

 
4.  Where the applicant is a partnership or a legal person not listed on a Canadian stock 
exchange, it shall also furnish for each partner or director of the legal person and for each 
shareholder holding 10% or more of the shares with full voting rights, a photocopy of the 
documents prescribed by subparagraph 1, 2 or 3 of section 3, whichever applies. 

 

Decision 83-08-05, s. 4; O.C. 1042-2006, s. 15. 

 

4.1.  Where a person applies for a permit following the transfer of an establishment for which a 
permit is already in force, the application shall be accompanied, when submitted to the board, by 
the title deed of the stock in trade, by the costs for examination provided for in section 7 of the 
Regulation respecting the duties and costs payable under the Act respecting liquor permits (c. P-
9.1, r. 3) and, where applicable, by the duties payable to obtain temporary authorization to use 
that permit, as provided for in section 5 of that Regulation. 

 

O.C. 1118-92, s. 3. 

 

5.  Where a person applies for a permit following an assignment of the establishment in which a 
permit is being used, and there is no change in the arrangement of the ro



DIVISION  V - REUNION PERMITS 

 

§1.  General provisions 

 
12.  A reunion permit to sell or serve alcoholic beverages may be issued to a person only for a 
social, cultural, educational or sporting event if the person meets the requirements of this 
Division. 

 

A natural person who meets the requirements may also obtain such a permit for a family event. 

 

For the purposes of the first paragraph, an event may consist of 2 or more activities that take 
place during the period determined by the board under section 33 of the Act. 

 

Decision 83-08-05, s. 12; O.C. 1042-2006, s. 1. 

 
13.  A reunion permit may be issued even if the proposed use of the permit constitutes an 
operation for which another permit could be issued, provided that the operation does not 
constitute the main activity of the person applying for the permit. 

 

In such a case, the board shall take into account the nature and use of the place of the proposed 
operation, the nature and frequency of the activities planned and the persons who are to 
participate therein. 

 



15.1.  A holder of a reunion permit must purchase the beer he intends to sell or serve without 
charge directly from a holder of a grocery permit. 

 

O.C. 1529-91, s. 1; O.C. 1042-2006, s. 4. 

 

16.  No reunion permit may be used in an establishment whose permit has been cancelled within 
the 6 months following the date of the cancellation, or in an establishment whose permit has 
been suspended, as long as the suspension is in force, except in the case where a cancellation or 
suspension has been requested by the permit holder or in the case of a cancellation covered by 
section 55 of the Act. 

 

Decision 83-08-05, s. 16; O.C. 1056-90, s. 5; O.C. 1042-2006, s. 5. 

 

17.    (Revoked). 

 

Decision 83-08-05, s. 17; O.C. 1042-2006, s. 6. 

 
18.    (Revoked). 

 

Decision 83-08-05, s. 18; O.C. 1042-2006, s. 6. 

 
19.  In spite of the provisions of this Division, the board may: 

 

  (1)    issue a reunion permit to a diplomat, a consul or a member of the International Civil 
Aviation Organization who applies for it to serve alcoholic beverages outside his establishment 
or his residence; 

 

  (2)    issue a reunion permit to a person who uses a permit entitling him to sell alcoholic 
beverages for consumption on the premises provided that he uses the reunion permit in the 
manner prescribed for a reception in section 68 of the Act, whether the reunion takes place inside 
or outside his establishment. 

 
Decision 83-08-05, s. 19; O.C. 2619-83, s. 1. 

 
 





22.  No natural person may apply for a reunion permit to sell for the purpose of a family event 
unless he has a direct interest therein and is a relation or connection of the person in favour of 
whom the event is held and unless the price demanded for the alcoholic beverage is used only to 
cover the costs of the event. 

 

Decision 83-08-05, s. 22; O.C. 1042-2006, s. 9. 

 
23.    (Revoked). 

 

Decision 83-08-05, s. 23; O.C. 1042-2006, s. 10. 

 
23.1.  Notwithstanding paragraphs 2 and 3 of section 20 and paragraph 1 of section 21, the board 
may issue to a manufacturer, within the meaning of the Regulation respecting promotion, 
advertising and educational programs relating to alcoholic beverages (c. P-9.1, r. 6), a reunion 
permit to sell on the premises of an exhibition or of a trade or specialty show. 

 

O.C. 1529-91, s. 2. 

 
24.  Notwithstanding paragraph 4 of section 20 and paragraph 3 of section 21, the board may 
issue a reunion permit to sell if the applicant establishes that it is impossible to apply within the 
time limit. 

 

Decision 83-08-05, s. 24. 

 

25.    (Revoked). 

 

Decision 83-08-05, s. 25; O.C. 1042-2006, s. 10. 

 

§3.  Reunion permit to serve 

 

26.  A reunion permit to serve authorizes its holder to allow the consumption of alcoholic 
beverages brought by participants to the event or to serve alcoholic beverages without charge if 
the event takes place outside the holder's residence or a business establishment of the holder 
where a permit is not in use. 

 

Decision 83-08-05, s. 26; O.C. 1042-2006, s. 11. 



27.  Subject to sections 12 to 19, a reunion permit to serve may be issued to a natural person or a 
legal person if the person meets the following conditions: 

 
  (1)    in the case of a sporting event, the permit may be applied for only for sporting 
competitions during which there is no form of betting and no purses are awarded; 

 

  (2)    the person must not charge an entry fee or admission charge for the event; 

 

  (3)    the person must not make any profit from the event; 

 

  (4)    the person sends an application to the board at least 15 days before the date of the event 
for which the permit is applied for or, if the event consists of 2 or more activities, at least 15 days 
before the date of the first activity. 

 

Decision 83-08-05, s. 27; O.C. 1042-2006, s. 12. 

 
28.  Notwithstanding paragraph 4 of section 27, the board may issue a reunion permit to serve if 
the applicant establishes that it was impossible to apply within the time limit. 

 

Decision 83-08-05, s. 28. 

 

29.    (Revoked). 

 

Decision 83-08-05, s. 29; O.C. 1042-2006, s. 13. 

 
 

DIVISION  VII - MISCELLANEOUS PROVISIONS 

 

33.    (Revoked). 

 

Decision 83-08-05, s. 33; O.C. 1056-90, s. 6. 

 

34.  A permit holder may not receive a greater number of people at one time in a room or on a 
terrace where a permit is being used than the number fixed by the board. 

 



When the board fixes that number of persons, it applies section 3.1.14.1 of the Building Code 
(R.R.Q., 1981, c. S-3, r. 2). 

 

Decision 83-08-05, s. 34. 

 
35.  The device described in sections 63 and 87.1 of the Act must be equipped with a locking 
mechanism to prevent access to alcoholic bevera


